Trauma

Een trauma kan ontstaan wanneer iemand één of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt, zoals een ernstig verkeersongeluk, een brand, het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld. Een trauma ontstaat doordat de gebeurtenis(sen) niet goed verwerkt worden, geen plekje kunnen krijgen.

 

Wanneer het trauma geen plekje krijgt leeft het nog lang door in je systeem. Het kan ook een periode niet aanwezig zijn, je denkt ik heb het verwerkt. Echter zijn er op dat moment gewoon geen triggers. Door een onverwerkt trauma blijft je systeem alert voor bijv. angst en pijn. Dit wil ik NOOIT meer voelen of meemaken, dus stop je het weg.

 

Of door de mensen om je heen wordt het trauma niet erkend. Dus denk je na een bepaalde periode nu kan ik er niet meer over praten het is al een tijdje geleden. En langzaam wordt het steeds moeilijker om bij die diepere lagen te komen om het trauma een plekje te geven.

 

-> Iedereen krijgt te maken met trauma's, de één helaas meer dan de ander.

 

Het vervolg is alleen hoeveel triggers zijn om het trauma te activeren. En wat doe jij er dan mee?!

 

Wist je dat als je het trauma wegstopt er chronische stress kan ontstaan je kan dan last hebben van:

-> hoofdpijn

-> spierspanning

-> hartkloppingen

-> slapeloosheid

-> duizeligheid

-> Spijsverteringsproblemen

 

De traumasporen zitten opgeslagen in je lijf, veel mensen zijn zich niet bewust dat dit zoveel invloed heeft. Helemaal wanneer het trauma al een paar jaar geleden is.

 

Eigenlijk heb je na de traumatische ervaring een overlevingsmechanisme geactiveerd ter bescherming echter houd je daarmee de chronische stress in stand.

 

Tijdens een systemische coaching en/of ontspanning gaan we aan de slag met je lijf en je hoofd, omdat hier de meeste informatie ligt opgeslagen, en de triggers tijdens de sessie laten zien waar je bent gaan overleven en waar je de pijn uit de weg gaat.

 

De erkenning van je trauma(s) geeft rust in het lijf, daarna leer je het accepteren. Belangrijk is wel dat je klaar bent voor die stap.

 

Soms gooit het hoofd roet in het eten, die wil graag het trauma in stand houden, dit komt ook door overtuigingen en mogelijke oude patronen. Dat betekent dat we eerste een andere stap gaan zetten. Het ego in dimmen.

 

Herken jij je zelf in dit verhaal en heb je moeite om dingen te verwerken, of blijven emotionele gebeurtenissen zich opvolgen, kan je de rust niet vinden, ervaar je lichamelijke klachten, dan is het tijd voor jou om hulp te gaan zoeken.

 

♥ Gun jezelf een nieuwe kans ook al is het trauma van jaren geleden, het heeft nog steeds impact op je.

 

Lieve Groet,

 

Samantha Kiewiet

 

www.gevoelscoach.frl

Praktijkgegevens:

Samantha Kiewiet

F. Domela Nieuwenhuisstraat 1,

8862 WB Harlingen 

 

Telefoonnummer + Whatsapp: 

(+31) 6 52 66 05 24 

 

E-mailadres:

info@gevoelscoach.frl

 

Actief op:

 Facebook & Instagram & LinkedIn

 

Ingeschreven bij de KVK onder nummer: 

75 43 14 41

 

Vestigingsnummer:

00 00 43 30 09 44

Schrijf je gratis in voor leuke nieuwsoverzichten van GevoelsCoach.frl 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.